Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Diğer

GG, WP, Ez Nedir? – Oyuncu Sözlüğü

Bu yazımda her oyuncunun bilmesi gereken her oyunda sık sık duymaya alışık olduğumuz terimlerden olan GG, WP, EZ‘in ne anlama geldiğini bir çoğunuz biliyorsunuzdur. Ama bilmeyenler için bu terimlerin bir kez daha üstünden geçmekte fayda var.

Speedtest işleminizi gerçekleştirerek internet hızınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

GG Nedir?

GG, Oyuncular arasında “GG” olarak kullanılan İngilizce bir terimdir. “Good Game” kelimesinin kısaltılmasıdır. Yani iyi oyun anlamına gelir. Oyun sonlarında takım arkadaşlarınıza ve rakiplere bu kelimeyi söyleyerek centilmen bir hareket yapmış olursunuz. league of legends (lol), dota2, counter strike, pubg, fortnite, apex gibi multiplayer oyunlarında GG kelimesini sıkça duymuş olabilirsiniz. GG nedir? GG ne anlama gelir? GG ne demek? sorularına umarım cevap olmuştur.

WP Nedir?

Hemen arkasından gelen terim olan WP ise Wald playin kısaltılmasıdır. Yani iyi oynadın diyebiliriz buna kısacası. Yine oyun sonlarında hem takım arkadaşlarınıza hemde rakip takıma bu kelimeyi söyleyerek iyi bir oyun çıkardıklarını yinede elinden geleni yaptıklarını söyleyebilirsiniz. Bu terimde yine centilmence bir kelimedir.

EZ Nedir?

Şimdide gelelim son terim olan EZ’e. Ve bu ez kelimesi eminim ki bir çoğunuzu genelde biz türk oyuncularını çıldırtmaya yeten terimlerden bir tanesidir. Ki çıldırtırda. Peki EZ ne anlama geliyor? Ez kelimesi İngilizce Easy kelimesinin kısaltılmasıdır. Yani karşı takım oyuncularına söylemek istediğimiz şey bu noktada kolaydı, kolaydın, basittir anlamlar ifade etmektedir. Tabi karşı taraf oyuncularına söylediğimiz zaman, bu onları çoğu zaman çileden çıkartmaktadır.

Eminim ki oynadığınız bir çok oyunda Ez mid, ez player, ez game kelimeleri duymuş, hatta bunları rakip takip oyuncularına söylemekten geri kalmamışsınızdır. Her ne kadar bugün sizinle paylaşmış olduğum gg ve wp kelimelerini karşı takım oyuncularına veya kendi takım arkadaşlarınıza centilmence bir yaklaşım sergilesede EZ kelimesinin centilmence bir yaklaşımı olmadığı gibi tamamen karşı takım oyuncularını veya kendi takım arkadaşlarınızı aşağılamak için kullanılır. Bu noktada noob, ezik gibi kelimelerden bir farkı yoktur açıkcası.

Kendisine böyle bir yakıştırma yapılan takım oyuncusu doğal olarak sinirllenecektir ve oyuna konsantre olmakta zorlanacaktır. Oyun içerisinde rakip takım oyuncularını arkadaşlarınız beraber öldürdüğünüzde ekranda Ez, Ez, Ez diye flood yaptığınızda karşı takım oyuncuları delirecek ve oyuna konsantre olmakta ister istemez zorlanacaktır.

Flame Nedir?

flame şudur, devamlı bir şekilde oyunda sana kafayı takan, her yaptığın hatada (hatta hata yapmasan bile) “noob, ******, ezik, that …” vs diyen tüm oyun boyunca sana sıkıntı eden, hatta sana küfür yazmaktan kendi oyununu oynayamayan kişilik bozukluğuna sahip veledin yaptığıdır. adam 1-10-2 oynar, gene gelir senin yüzünden der 

Tabi bu durumda yaptığınız şey inceden bir taktik.
Sonuç olarak akıl oyunları önemli :)

AAA Game :‘’Triple A Game’’ olarak da geçer. Büyük çaplı, büyük bütçeli oyunlar demektir. Örneğin Call of Duty, GTA V, Battlefield, Uncharted vs.

Achievement : Başarım dediğimiz oyun içerisindeki yaptığımız başarıları temsil eder. PlayStation platformundaki kupa sistemi diyelim.

Action Game : Aksiyon oyunu demektir. Oynanışın tamamen aksiyon üzerine kurulu olduğu oyunlardır.

Action/Adventure Game : Hikaye ve aksiyonun eşit derecede dağıldığı oyunlar için kullanılır.

Adventure Game : Oynanışın daha çok hikaye üzerine dayalı olduğu oyunlara denilir. Ama aslında macera oyunlarını anlatır. Ülkemizde adventure oyun dendiğinde ise dinozor oyuncuların anladığı tek şey point&click adventure oyunlarıdır. Monkey Island, Full Throttle, Sanitarium vb.

AFK : ‘’Away from keyboard’’ oyuncunun veya kullanıcının, oyun oynadığı veya ilgilenmekte olduğu platformdan uzakta olduğunu belirtmek için kullanılır (“Beyler ben AFK, annem yemeğe çağırıyor.”).

AI : ‘’Artificial Intelligence’’ yapay zeka anlamına gelir.

Alpha : Oynanabilir durumda olan ancak halen geliştirme sürecinde olan oyunlar için kullanılır.

AoE : ‘’Area of Effect’’ yaptığımız atağın zarar verdiği, etki ettiği alan. Genellikle geniş alanlar için kullanılır.

AP : ‘’Ability Power’’ veya ‘’Attack Power’’ yetenek gücü olarak adlandırılır. Genellikle büyü ile saldırı yapan karakterler için kullanılır. (Abi uffffff! Fizz’in ultisi 500 AP vurmuş).

Armor : Oyunlarda karakterin defans puanını belirtir ya da üzerine giydiği zırh için kullanılır (“Abi bir kalkan buldum 90 armor veriyor.”).

Ban : Oyunlarda veya herhangi bir platformda uygunsuz davranış sergileyen kullanıcıların atılması kovulması (“Banlatmadık kicklettik biz sizi orda!”).

Beta : Oyunun Alfa sürümünden daha iyi durumda olan ancak henüz çıkış yapmaya hazır olmayan oyunlar için kullanılır.

Boss : Bölümlerin sonlarında çıkan, bölümü geçmeniz için yenmeniz gereken baş düşman (“Beyler Dark Souls 2’deki Sentinel boss’ları delirtti beni yardım edin.”).

Bot : Multiplayer oyunlarda oyuncuların yerine oynayan yapay zeka (“Half Life’a nasıl bot atıyorduk, hatırlayan var mı?”).

Bug : Oyunlarda meydana gelebilen, bazen de oldukça komik olabilen hatalara denir (“O beni nasıl vurur ya resmen bug var bu oyunda.”).

Buff : Özellikle online oyunlardaki karakterlere gelen güçlendirme (“Riven’i yine buff’lamışlar ya!”).

Checkpoint : Kontrol noktası. Oyunlarda bir süre ilerledikten sonra oyunun kaydedildiği yer.

Cutscene : Oyunlarda, hikaye anlatımına destek amaçlı giren ara videolara denir. (Şu X’e bas da geç şu cutscene’i iki saat bunu mu izleyeceğiz?)

Cooldown : Oyunlardaki yeteneklerin tekrar kullanılabilmesi için verilen süre.(Ulti var mı? Ulti var mı? -yok abi benimki cooldown’da).

Combo : Özellikle dövüş oyunlarında tuşlara hızlı ve arka arkaya basarak, oynanan karaktere özel hareket yaptırmaya denir (“Geçen gün Sub-Zero’yla bir kombo yapmışım akıllara zarar…”).

Co-Op : Multiplayer oyunlarda, oyuncuların yapay zekaya karşı aynı tarafta beraber olmaları.

Core Gamer : Oyun oynama konusunda belirli bir tecrübe kazanmış oyunculara denir ancak, hardcore oyuncular kadar tecrübeli değillerdir.

Ditch : Oyunu haber vermeden bir anda terketmek.

DLC : ‘’Downloadable Content’’ indirilebilir içerik anlamına gelir. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir kelime olup oyuncuların parasını sömürmekten başka bir işe yaramaz.

Easter Egg : Paskalya yumurtası anlamına gelen bu tabire, kısaca oyun sırasında karşılaştığımız sürprizler denilebilir. Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse bir oyunun içerisine bir nevi gizlenmiş, diğer yapımlara göndermeler yapan ufak ayrıntılar diyebiliriz.

First Person Shooter : Oyunu, karakterin gözünden gördüğümüz kamera açısına sahip oyunlara denir.

FPS : ‘’Frame Per Second’’ın kısaltmasıdır. Saniyelik görüntü sayısı demektir. İşlemci ve ekran kartı performansını ölçen birime denir. Oyunlarda 30fps, 60fps gibi ifadelerle kullanılır. ‘’First Person Shooter’’ın kısaltması olarak da kullanılır.

Free-for All : Multiplayer karşılaşmalarında takım olarak değil de herkesin bireysel mücadele verdiği oyun modu.

Gank : Takım olarak oynanan mücadelelerde, durumdan habersiz oyuncuya toplanıp saldırmak anlamında kullanılır (“Bizim ormancı ne iş yapıyor arkadaşlar, Allah aşkına 5 kere gank yedim.”).

Gib : Oyunlarda, şiddet sonrası bir insan ya da yaratığın vücudundan kopan parçalara denir. Bu terime Dead Space oyununda bolca maruz kalmıştık.

God Mod : Tanrı modu diye çevirebileceğimiz bu terim, oyunlarda ölmemek adına karaktere sınırsız can veren bir çeşit hiledir.

Hack ‘n’ Slasher : Kılıç tarzı bir silahla bütün düşmanları kesip biçtiğiniz oyun türüne denilir. En güzel örnek Diablo serisidir.

Head Shot : Oyunlarda kafadan vurma anlamına gelir. Tek atışta öldürme anlamına da gelebilir (“Geçen el 2 tane headshot attım.”).

Heal : Sağlık demektir. Oyunlarda karakteri iyileştirme anlamında da kullanılır (“Abi öleceksin heal bas heal bas!”)

HP : ‘’Heart Points’’ veya ‘’Health Points’’in kısaltmasıdır. Türkçede ‘’can puanı’’ olarak geçer (“Abi adamın 2HP’si kaldı ölmedi ya şansa bak!”).

HUD : ‘’Heads-up Display’’in kısaltmasıdır. Kısaca gösterge ekranı denilebilir. Oyun oynarken ekranda yer alan bilgiler anlamına gelir. Karakterin can puanı, yetenek puanları veya yarış oyunlarında olan hız göstergesi, mesafeler buna örnek verilebilir.

Indie Game : Herhangi bir dağıtımcı firmaya bağlı olmayan küçük ekipler tarafından geliştirlen oyunlara verilen isimdir.

Item : Oyun içerisindeki kullanılan eşyaların genel adı.

Inventory : Oyunlarda karakterimizin eşyalarını bulundurduğu, taşıdığı, topladığı bölüm veya çanta (“Ooo, yeni balta buldum; hemen inventory’ye atayım.”).

KDR : ‘’Kill/Death Ratio’’nun kısaltmasıdır. Battlefield, Call of Duty, Counter Strike gibi oyunlarda öldürme ve ölüm oranına denir.

K.O. : ‘’knockout’’un kısaltmasıdır. Dövüş oyunlarında rakibi yendiğiniz anlamına gelir. Street Fighter oynayanların çok aşina olduğu bir terimdir, üzerine çeşitli espiriler de yapılmaktadır.

Lag : Bağlandığınız sunucu ile aranızdaki gecikmeye lag denir. Sizin indirme hızınız, karşıdan gelen veri hızından düşükse lag oluşur (“Beyler bende fena bir lag var, kımıldayamıyorum!”).

Lagger : Online oyunlarda gecikme(lag) yaşayan kullanıcıya denilir.

Level : Oyunlardaki karakterlerimizin bulunduğu seviyeye denilir (“Abi, Skyrim’de 90 level oldum, hâlâ yapmadığım görevler var”).

Loot : Oyunlarda bir düşmanı öldürdüğümüzde üzerinden düşen eşyaları toplama işlemine loot denir (“Dostum şu cesetleri loot’lasana, çok güzel item’lar çıkıyor.”).

Micro Transaction : Oyun içine sonradan eklenecek olan, genellikle kozmetik amaçlı yeni eşya ve türevlerini satın almak için yapılan küçük ödemelere denir.

MMO : ‘’Massive Multiplayer Online’’ın kısaltmasıdır. Devasa çok oyunculu çevrim içi oyunlara denilir. Çok sayıda oyuncunun internete bağlanarak birlikte oynadığı oyunların genel adıdır.

MMORPG : ‘’Massively Multiplayer Online Role Playing Game’’in kısaltmasıdır. Devasa çok oyunculu çevrim içi rol yapma oyunu demektir. Çok sayıda oyuncunun bilgisayarlarından veya oyun konsollarından internete bağlanarak birlikte oynadığı, oyun esnasında çeşitli karakterlere büründüğü devasa video oyunu türüdür. World of Warcraft, Silkroad, Metin 2 gibi oyunlar bunlara örnek verilebilir.

Mod : ‘’Modification’’ın kısaltmasıdır. Oyunlara birçok özellik ekleyen ve güzelleştirmeye yarayan eklentilerdir. Genellikle kolaylık sağlamak ve eğlenmek için yapılır (“Arkadaşlar, GTA V’e yeni mod eklemişler gördünüz mü?”).

Multiplayer : Çoklu oyunculu demektir.

Noob : Oyuna yeni başlamış veya yeteneksiz olan oyuncular için kullanılır (“Geçen el bizim takıma bir noob geldi, karşı takımı besledi de besledi arkadaş ya!”).

NPC : ‘’Non-Player Character’’in kısaltmasıdır. Oyunlarda yapay zekanın kontrolünde olan karakterlere denilir (“Dostum, çiftliğin önündeki NPC’den görevi al gel birlikte gidelim.”).

NTSC, PAL : İkisi çok sık sorulan ifadeler olduğundan birlikte ele almak istedim. PAL ‘’Phase Alternating Line’’ ifadesinin kısaltmasıdır. Avrupa, Avustralya, Afrika ve Ortadoğu’nun bazı kısımlarında kullanılan renkli televizyon sistemidir. NTSC ‘’ National Television Standarts Committee’’ ifadesinin kısaltmasıdır. NTSC-U Amerika Brileşik Devletleri’nde, NTSC-J ise Japonya’da kullanılan sistemdir. Konsollar NTSC veya PAL olabilir. Oyun veya film kutularında da aynı ifadeye rastlanır. Bir çeşit bölge kilididir. Her bölgeye uyumlu cihaz veya oyunlarda ise ‘’Region Free’’ kullanılır.

Own : Rakip oyuncuyu çok hızlı ve utandırıcı bir şekilde alt ettiğinizde söylenen İngilizce bir terimdir. Sahip olmak da denilebilir (“I own you!”).

Patch : Oyun çıkışını gerçekleştirdikten sonra geliştiriciler tarafından, oyundaki hataları düzeltmek amacıyla internet üzerinden yayımlanan yamalara denir.

Pause : Oynanmakta olan oyunu durdurmak anlamına gelir (“Pause’a bas da bir geçeyim ben öbür odaya.”).

Platformer : Genellikle atlama, zıplama, tırmanma gibi ögeler üzerine kurulmuş oyun türlerine denir. Super Mario, Little Big Planet, Rayman, Limbo gibi oyunlar en iyi örneklerdir.

PvE : ‘’Player Versus Environment’’ ın kısaltmasıdır. Oyuncuların yapay zeka karakterlerle etkileşimde ya da savaş halinde olduğu oyun türüne denir.

PvP : ‘’Player Versus Player’’ın kısaltmasıdır. Oyuncuların gerçek oyuncularla etkileşimde ya da savaş halinde olduğu oyun türüne denir.

Quest : Oyun içinde aldığımız ve yapmamız gereken ana görevlerdir.

Real Time : Gerçek zamanlı diyebileceğimiz bu oyun türü ise durdurulamayan aktivitelerin olduğu oyunlardır. Genellikle online oyunlarda görülür durdurma tuşuna bastığınızda bile savaş veya aktivite arkada devam etmektedir.

RTS : ‘’Real Time Strategy’’nin kısaltmasıdır. Gerçek zamanlı strateji oyunu demektir. Düşman saldırı halindeyken düşünmeye dayalı oyunlar da denilebilir. Red Alert, Age of Empires, StarCraft gibi oyun serileri en iyi örneklerdir.

RPG : ‘’Role Playing Game’’in kısaltmasıdır. Bir yerden görev alıp başka bir yere teslim ettiğiniz, karakterinizin seviyesinin ve yeteneklerinin güçlendikçe arttığı oyun türleridir. Baldur’s Gate, Elder Scrolls, Fallout, Final Fantasy, Mass Effect, The Witcher gibi oyun veya oyun serileri en güzel örneklerdir.

Sandbox : Oyuncuların oyun haritasını serbestçe dolaşıp keşfedebildikleri açık dünya oyunlarına denir. GTA, Elder Scrolls, The Witcher, Just Cause, Assassin’s Creed, Far Cry, Fallout serileri en iyi örneklerdir.

Shoot’em ups : Herhangi bir silah vasıtasıyla sürekli düşmanları vurarak ilerlenen oyun türüne denir. Metal Slug, Contra, Gradius, R- type en iyi örneklerdir.

Sim : ‘’Simulation’’ın kısaltmasıdır. Simülasyon oyunlarına denilir. The Sims, Farming Simulator gibi oyunlar örnek verilebilir.

Third Person : Oyunlarda ana karakterimizi sırtından gördüğümüz kamera açısına sahip oyunlara denilir.

Turn Based : Sıra tabanlı demektir. Oyuncunun ve rakibin birbirlerine sırayla hamle yaptığı türe verilen addır.

Turn Based Strategy : Sıra tabanlı strateji oyunlarına verilen isimdir. Genellikle Japon oyunları bu tarza uygundur.

XP : ‘’Experience Points’’in kısaltmasıdır. Tecrübe puanı olarak çevrilmiştir. Oyunlarda seviye atlamak için gerekli olan yetenek puanlarıdır (“Şu görevi yapalım abi, güzel xp veriyor.”).

Kaynaklar:

Yazı: tr.ign.com

Video: HyperX Türkiye

“Speedtest işleminizi gerçekleştirerek internet hızınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz

Bilge Kadın

Bilgekadin.com sitesi içeriği tamamen bilgi amaçlı olup Moda, Sağlık, Pratik Bilgiler ve Yemek Tarifleri hakkında güncel hayata dair merak edilen tüm konuları ele alan ve en doğru bilgileri en güncel haliyle okuyucularına ulaştırmayı amaçlayan moda sitesi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu