IBAN numarası nasıl öğrenilir?

IBAN Nedir?
IBAN nedir bilmeyenler için kısaca açıklamak istiyorum. EFT ve havale gibi işlemler sırasında artık para göndermek işlemini kısaltmak için IBAN numarası kullanırız. Bu sayede gönderdiğimiz EFT ve havalelerin yanlış bir hesap numarasına gitme problemi ortadan kaldıran sisteme IBAN denir.
IBAN numaramı nasıl öğrenirim?
Yeni hesap açan herkesin en çok arattığı şey IBAN numaramı nasıl öğrenirim? sorusu ggaliba. Birisi size para gönderecek ama bir sorun var. Bankanızın size verdiği iban numarasını bilmiyorsunuz. Bende bu yazıyı Kuveyt türk’te hesap açtıktan sonra iban numaramı lazım olduğunda bilmediğimi fark ettikten sonra başkalarına da faydalı olması için yazmak istedim .
IBAN numarasını bilmeyen ve nasıl öğrenildiğini merak edenler için kısaca iban nedir ve banka iban numarası nasıl öğrenilir hep beraber öğrenelim :)
IBAN numaramı nasıl Öğrenebilirim?
Öncelikle IBAN numarasını bilmeyenler, öğrenmek için bankanıza sormanıza hiç gerek yok. Hesap numaranızı biliyorsanız her bankanın kendi internet sitesinde iban numarası sorgulama bölümü vardır. Yada mobil uygulamanızda hesaplarım bölümünde size ait olan iban numarasını hızlıca öğrenebilirsiniz.
IBAN Numarası Öğrenme
Banka hesabı açtınız ve iban numaranızı bilmiyorsanız yada iban numarasını unuttuysanız aşağıdaki ilgili bağlantı linklerini tıklayarak çok kolay bir şekilde iban numarası sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
- Adabank IBAN sorgulama tıklayın
- Anadolu Bank IBAN sorgulama tıklayın
- Alternatifbank IBAN sorgulama tıklayın
- Albaraka Türk IBAN sorgulama tıklayın
- Akbank IBAN sorgulama tıklayın
- Citibank IBAN sorgulama tıklayın
- Denizbank IBAN sorgulama tıklayın
- Burgan bank IBAN sorgulama tıklayın
- Finansbank IBAN sorgulama tıklayın
- TEB (Türk Ekonomi Bankası) IBAN sorgulama tıklayın
- Garanti Bankası IBAN sorgulama tıklayın
- Halkbank IBAN sorgulama tıklayın
- HSBC Bank IBAN sorgulama tıklayın
- ING Bank IBAN sorgulama tıklayın
- Kuveyt Türk IBAN sorgulama tıklayın
- OdeaBank IBAN sorgulama tıklayın
- Fiba Banka IBAN sorgulama tıklayın
- Tekstilbank (ICBC) IBAN sorgulama tıklayın
- Türkiye Finans IBAN sorgulama tıklayın
- Türkiye Sınaî Kalkınma Bankası IBAN sorgulama tıklayın
- T-Bank (Turklandbank) IBAN sorgulama tıklayın
- Türkiye İş Banksı IBAN sorgulama tıklayın
- Vakıflar Bankası IBAN sorgulama tıklayın
- Yapı Kredi Bankası IBAN sorgulama tıklayın
- Ziraat Bankası IBAN sorgulama tıklayın
Unutmadan her iban numarası aynı t.c kimlik numaramız gibi eşsizdir ve birbirine benzemez.
Daha çok merak edenler için IBAN nedir?
Avrupa Birliği düzenlemeleri kapsamında gönderilen havale ve EFT’lerdeki yanlış gönderimlerin önüne geçebilmek için, TC Merkez bankası kararı ile 2009 yılından itibaren IBAN kullanımı zorunlu hale gelmiştir. IBAN, uluslar arası banka hesap numarası standardı olarak adlandırılmaktadır. Bu sayede banka hesap numaralarının tüm dünyada kullanılacak bir ortak standart getirilmiştir.
Her ülkenin IBAN numarası uzunluğu farklılık göstermektedir. Türkiye’de IBAN numarası 26 haneden oluşmaktadır. Bazı ülkelerde IBAN numarası 34 haneden de oluşabilmektedir. International Bank Account Number olan IBAN’ın Türkçe anlamı ise Uluslararası Banka Hesap Numarası demektir.
IBAN’ın elektronik sistemde gösterimi: TR680004600000 252790128801
IBAN’ın yazım şekli olarak gösterimi: TR68 0004 6000 0025 2790 1288 01
IBAN Doğrulaması Nedir?
IBAN doğrulaması, IBAN’ın standartlara uygun formata oluşturulup oluşturulmadığını kontrol eder. Havale ya da EFT yapmak isteyen bir kişi öncelikle alıcının IBAN numarasını gönderici bankaya verir. Gönderici banka alıcının IBAN’ını kontrol eder. IBAN doğrulaması başarısız olursa banka parayı karşı hesaba göndermez. Bu sayede yapılan hatalı işlem baştan engellenmiş olur.
Para transferinden önce yapılan IBAN doğrulaması, sadece geçerli bir IBAN kullanıldığını göstermektedir. Bu doğrulama, kişi ile hesap numarasını eşleştirmemektedir.