Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı bir hayatın vazgeçilmez unsurlarından birisi beslenmedir. Sağlıklı, dengeli ve doğru beslenme yoluyla hastalıklardan korunduğumuz gibi genel sağlığımızı da yükseltmiş oluruz. Peki, sağlıklı bir hayat sürmek için nasıl doğru beslenilir, nelere dikkat etmek gerekir?

Dengeli ve Doğru Beslenme Nedir?
Bir yiyecek maddesi sadece bedene enerji veren basit bir madde değildir. Besinler aynı zamanda bedenimizin yapı taşı konumundadır. Her gün tükettiğimiz besin maddelerinin bedenimizin tüm fonksiyonlarını yerine getirmesi için yeterli düzeyde alınması şarttır. Sinir sistemimiz, fiziksel sistemimiz, hormonlarımız ve dahası bedenimizdeki tüm alanlar ihtiyaç duyduğu maddeleri gerektiği kadar alabilmelidir. Bedenin bu tam verimlilik kapasitesi ile hareket etmesinde dengeli beslenme büyük önem taşır. Dengeli beslenmenin içerisinde proteinler, yağlar ve karbonhidratlar yeteri miktarda alınır. Vücudun ihtiyaç duyduğu mineraller ve vitaminler ise çeşitli desteklerle karşılanır. Tüm bu maddeler dengeli beslenme sayesinde ihtiyaçlara göre, günün saatine göre ve yapılan faaliyetlerin düzeyine göre ölçülü olarak bedene kazandırılır.

Doğru Beslenme Neden Önemlidir?
Beslenmenin düzensiz olduğu, tüm içeriklerin dengeli dağıtılmadığı beslenmede insanların bağışıklık sistemleri zayıflar ve hastalıklara karşı korumasız bir hal alır. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı taşımayan bireylerde obezite, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, kemik ve eklem hastalıkları sıklıkla görülmektedir. İnsan sağlığını ciddi bir biçimde etkileyen doğru beslenme insan psikolojisi ve ruh sağlığı açısından da koruyucu bir rol üstlenir. Beyin fonksiyonlarını doğru verimlilikte kullanabilen, kan şekerinde ani değişimler olmayan ve sağlıklı bir bedene sahip kişinin daha dengeli bir ruh sağlığına sahip olması da kaçınılmaz olacaktır. Beden sağlığı ve formu için gerekli doğru beslenme için işlenmiş ve paketlenmiş gıdalar, trans yağ içeren yiyecekler ve rafine şeker içeren ürünlerden kaçınmak da şarttır.

Sağlıklı Beslenme Düzeni Nasıl Sağlanmalıdır?

Sağlıklı bir yaşam sürmek ve formunuzu korumak için sağlıklı beslenmenin tüm boyutlarına dikkat etmek gerekiyor. Aşağıda yer alan boyutlara dikkat ederek sağlıklı ve doğru beslenme mümkün kılınabilir.

1.Beslenme Planını Doğru Zamanlamak

Sağlıklı beslenmenin ilk adımı günü doğru biçimde planlamakla başlar. Sabah saatlerinde yapılacak olan bir kahvaltı sağlıklı beslenme için vazgeçilmezdir. Kahvaltıda gün içerisinde enerji seviyenizi artıracak ve kolay acıkmanızı engelleyecek besinler tercih edebilirsiniz. Özellikle yumurta, peynir, zeytin ve domates gibi besinler sağlıklı kahvaltının olmazsa olmaz ögeleri arasındadır. Kızartmalar, hamur işleri ve reçeller ise doğru bir seçim olmayacaktır. Öğlen saatlerine ise sağlıklı beslenme için protein içeriği yüksek gıdalar ile birlikte mevsimindeki ürünlerle yapılan bir salata doğru bir tercih olacaktır. Akşam saatleri ise beslenmede en çok hatanın yapıldığı zaman aralıklarıdır. Akşam 20:00’den sonra bir şeyler yememek sağlıklı beslenme için önemli bir kural olacaktır. Bu saatten sonra yapılan beslenmelerde bedenin kendini yenilemesi için fırsat tanınmamış olur. Bu saatler aynı zamanda insan hareketinin azalması ve metabolizmanın zayıflaması nedeniyle en çok kilo alınan öğünlerdir.

2.Beslenme Çeşitliliğinin Sağlanması

Doğru beslenmenin önemli maddelerinden birisi de karbonhidrat, protein ve yağın dengeli bir biçimde alınmasıdır. Yapıcı ve onarıcı besin grubu içerisinde yer alan proteinler doğru kaynaklardan ve yeterli miktarda her gün alınmalıdır. Vücudun temel besin kaynağı olan karbonhidratlar ise tahıllar ve baklagiller ile karşılanabilir. Rafine edilmiş ve glikoz içeren yiyecekler yerine lifli ve vitamin içeriği yüksek besinler tercih konusu olmalıdır. Yağ tercihlerinde ise tereyağı, zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı tercih edilebilir. Trans yağ içeren yağlardan ise uzak durulmalıdır.

3.Vitamin ve Mineral Kaynaklarına Yönelmek

Vücudumuz üzerinde etkili olan makro besinlerle birlikte dengeli beslenme için vitamin ve mineraller de büyük önem taşır. Özellikle D vitamini, demir, çinko, kalsiyum, magnezyum ve selezyum gibi önemli mineral kaynakları gerekli besinlerle günlük olarak alınmalıdır.

4.Boş Kalorilerden Uzak Durmak

İnsan sağlığının önemli göstergelerinden birisi de vücut kitle indeksi ile vücut yağ oranıdır. Şekerlemeler, bisküviler, asitli içecekler ve meyve suları gibi yiyecekler yoğun bir şekilde glikoz ile früktoz içerirler. Bu tür besin maddeleri sağlıklı beslenme listeniz içerisinde yer almamalıdır. Bu tür maddelerin vücut için gerekli olan mineralleri taşımaması bir yana fazla miktarda alındığında yağ olarak depolanır. Özellikle bu maddeler karın bölgesinde yağlanmalara neden olur. Bu durum ise kalp damar sağlığı açısından risklidir.

Bilge Kadın

Bilgekadin.com sitesi içeriği tamamen bilgi amaçlı olup Moda, Sağlık, Pratik Bilgiler ve Yemek Tarifleri hakkında güncel hayata dair merak edilen tüm konuları ele alan ve en doğru bilgileri en güncel haliyle okuyucularına ulaştırmayı amaçlayan moda sitesi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu