Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
CinsellikSağlık

Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan ailelere tüp bebek tedavisi uygulanır. Pek çok sebeple insanlar çocuk sahibi olamayabilir. Bir yardımcı üreme tekniği olan tüp bebek tedavisi sayesinde çocuk sahibi olabilme şansı sunuyor.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Bu tedavi temelde bir yardımcı üreme tekniğidir. Normal koşullar altında döllenmenin gerçekleşmemesi nedeniyle özenle hazırlanan laboratuvar şartlarında döllenme gerçekleştirilir. Erkek üreme hücresi olan sperm ve kadın üreme hücresi yumurta laboratuvar şartlarında özel teknikler sayesinde birleştirilir. Döllenmenin gerçekleşmesinin ardından yumurtanın bölünme süreci beklenir.

Döllenmiş yumurta embriyo oluncaya kadar özel ortamlarda bekletilir. Gelişen embriyo anne rahmine yerleştirilir. Embriyonun anne rahmine başarılı bir şekilde tutunması sonrasında hamilelik süreci başlar. Bu hamileliğin bu süreçten sonra doğal hamilelikten hiçbir farkı kalmaz. Yapılan tüp bebek tedavisi için her aşamada özel teknikler kullanılır.

Tüp Bebek Tedavisi ve Farklı Teknikler

Sperm ve yumurta hücrelerinin birleştirilmesi sürecinde iki farklı teknik söz konusudur. Her iki teknik de laboratuvar ortamında düzenlenir. Birincisi klasik tüp bebek tekniğidir. Bu teknikte yumurta ve sperm hücreleri özel bir ortamda yan yana olacak biçimde bırakılır. Böylelikle de spermin yumurtayı döllemesi beklenir.

İkinci teknik ise mikroenjeksiyon tekniğidir. Bu teknikte sperm hücreleri yumurta hücrelerinin içerisine özel yöntemlerle enjekte edilir. Bu tekniklerin her biri ile döllenme gerçekleştirilebilir. Hangi tekniğin tüp bebek tedavisi için uygun olduğuna hekimlerle birlikte karar verilir. Bu karar ise sağlıklı gebeliğin en doğru oluşacağı şekilde düzenlenir.

Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Bu tedavi doğal yollarla çocuk sahibi olamayan aileler içindir. 35 yaşının altında olan bir kadının herhangi bir hastalığı yoksa düzenli ilişki sonrası gebeliği oluşması beklenir. 1 yıl süreyle korumasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmuyorsa tür bebek tedavisi düşünülebilir. 35 yaşının üzerinde olan bir kadın daha önce gebelik süreciyle ilgili sıkıntı yaşamışsa 6 aylık korumasız cinsel ilişki denenir. Bu süre sonunda oluşmayan gebelik durumlarında tedaviye başlanır. Yaşın ilerlememesi ve sağlıklı gebeliğin devamı için bu süreç önem taşır.

Hangi Yaş Aralıkları İçin Tüp Bebek Tedavisi Mümkündür?

Kadınlarda tüp bebek tedavisi 45 yaşına kadar uygulanabilir. Kadınların 40 yaşından sonra gebelik şansının zor olması nedeniyle yaş aralıklarına dikkat etmek önemlidir. Bununla birlikte 40’lı yaşlar sağlıklı gebelik için de sorun oluşturabilir. Bu sebeple sürecin erken başlatılmasında yarar vardır.

Tüp Bebek ve Başarı Şansı

Tedavinin başarılı olması üzerinde pek çok faktör etkide bulunur. Anne adayının yaşı ve genel sağlık durumu ile embriyo kalitesi bu faktörler arasındadır. Doğurganlığın yüksek olduğu yaşlarda embriyo kalitesi de daha yüksek olacaktır. 30 yaşının altında olan kadınlarda tüp bebek tedavisi başarı oranı %50 ile %60 arasındadır. 30 yaşının üzerinde olan kadınlarda bu oran %15 ile %20 arasına kadar düşebilir.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

Bu tedavinin tekniklerine göre zaman ve araçlar değişime uğrar. Bununla birlikte pek çok tüp bebek tedavisi için şu aşamalar tercih edilir:

1) Yumurtalıkların Uyarılması Aşaması: Yeni adet döngüsünün 3. günü içerisinde yumurtaların gelişimi için yumurtalıklar uyarılır. Bu uyarma işleminde hormon içeren bir ilaç kullanılır. Bu aşama yumurtalıkların verdiği cevaba göre 12-14 gün aralığında devam ettirilir. Bu süreç esnasında ultrason ile sık sık gözlem yapılır. Bu aşama içerisinde yumurtaların erken çatlamasını önlemek amacıyla ilaç kullanımını takip eden 6. günde göbekten hormon antagonistisi yapılır.

2) Yumurtaların Toplanması Aşaması: Uyarılan yumurtalar belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra farklı bir hormonal iğne ile çatlamaları sağlanır. Bu işlemden yaklaşık 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemine geçilir. Yumurta toplama için anne adayı sabah aç bir şekilde gelir. Anne adayı uyutularak işlem yaklaşık 20 dakika içerisinde ağrısız şekilde gerçekleştirilir. Bu işlem ultrason ile yönlendirilen bir iğne ile yapılır. Yumurta sayısı hasta durumuna göre 1 ile 40 arasında değişebilir.

3) Yumurtaların Döllenmesi Aşaması: Bu aşamada sperm ve yumurta hücreleri klasik tüp bebek ya da mikroenjeksiyon yöntemleri ile birleştirilir. Bu aşamada embriyo elde edilmeye çalışılır.

4)Embriyo Transferi Aşaması: Embriyoların oluşma süreci ve kalitesine göre bu süreç 48 ile 120 saat arasında sürebilir. Oluşan embriyolar özel yöntemlerle transfer edilir. 35 yaşın altında olan hastalara ilk iki tedavi için 1, diğer hastalarda ise en fazla 2 embriyo transfer edilir. Transfer işleminden sonra vajinal yoldan ya da enjeksiyon ile uygulanabilecek bir hormon gebelik testine kadar verilir.

5)Gebelik Testi: Embriyo transferi sonrası yaklaşık 12 gün sonra test yapılır. Olumlu sonuçlanan testler için 10 gün sonra ultrason yapılır.

Bilge Kadın

Bilgekadin.com sitesi içeriği tamamen bilgi amaçlı olup Moda, Sağlık, Pratik Bilgiler ve Yemek Tarifleri hakkında güncel hayata dair merak edilen tüm konuları ele alan ve en doğru bilgileri en güncel haliyle okuyucularına ulaştırmayı amaçlayan moda sitesi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu