Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

 Çocuklarda Yatak Islatma 

Çocuklarda yatak ıslatma Türkiye’de sıklıkla görülen bir sorundur. Hastalığın altında yatan sebepler fizyolojik veya psikolojik olabilmektedir. Altına kaçıran çocuklar için birden fazla tedavi yöntemi mevcuttur.

Çocuklarda Yatak Islatma Nedir?

Gece altını ıslatma bir diğer adıyla enürezis nokturna olarak geçmektedir. Eğer çocuğunuz 5 yaşın üzerinde ve gece altını ıslatıyorsa enürezis nokturna sorunuyla karşı karşıya demektir. Çocuk devamlı olarak gece altını ıslatıyorsa birincil, 6 ay gece altını ıslatma sorunu yaşamayıp tekrar yaşamaya başladıysa ikincil enürezis olarak adlandırılır.

Çocuklarda altını ıslatma sorunu basit ve kompleks olarak iki ayrı türde görülebilir. Basit türde sadece gece yatağı ıslatma görülürken, kompleks türde kabızlık, sık idrara çıkma, ani sıkışma ve idrar kaçırma görülebilmektedir. Çocuklarda yatak ıslatma sorunu erkek çocuklarında 10-11 yaşlarına kadar rastlanmaktadır.

Gece Altını Islatma Sebepleri Nelerdir?

Gece altını ıslatan çocukların bu sorunu yaşamalarının altında yatan birden fazla sebep olabilir. Bu sebeplerin bazıları herkesin gözlemleyebileceği boyuttadır. Bazıları ise doktor muayenesinden sonra anlaşılabilir.

  • Gece İdrar Miktarının Artması: Gece yatmadan önce aşırı sıvı tüketimi yatak ıslatma sorununa yol açabilir. Ayrıca ADH hormon yetersizliği de gece fazla idrar üretilmesine sebep olur.
  • Uyanma Bozukluğu: Altını ıslatma sorunu birebir uykudan kaynaklanmaz. Ancak çocukların geç uyanmaları da idrar kaçırma sorununa neden olur. Çocuklarda yatak ıslatma problemi, çocuğun idrar kesesinin dolduğunun farkında olmamasından kaynaklanır.
  • Düşük Mesane Kapasitesi: Altını ıslatan çocukların çoğunda mesane kapasitesinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
  • Mesanede Kasılmalar: Gece altını ıslatan çocukların bir kısmında da mesanede istemsiz kasılmalar olduğu ve bu sebeple idrar kaçırıldığı tespit edilmiştir.
  • Üretra Tıkanıklığı: İdrar yolunun bir parçası olan üretranın tıkanması idrar kesesinin aşırı dolmasına sebep olur ve idrar kaçırma meydana gelebilir.
  • Şeker Hastalıkları: Şeker hastalarında idrar üretimi daha fazladır. Bu nedenle altını ıslatma sorunu ile doktora götürülen çocuklarda şeker hastalığı görülebilmektedir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrar yolu enfeksiyonu idrar kaçırma, sıkışma, sık tuvalete çıkma, yanma ve kabızlık gibi sorunlara sebep olabilir.
  • Korku ve Stres: Yakın birinin vefat etmesi, taşınma, hastenede uzun süre kalma ve anne babanın ayrılması gibi çocuğun korkmasına veya strese girmesine sebep olabilecek unsurlar enürezis sorununa sebep olabilir.
  • Uyku Apnesi
  • Hiperaktivite
  • Hipertiroidizim

Çocuklarda Yatak Islatma Nasıl Tedavi Edilir?

Aile ve çocuk bu süreci beraber atlatmaya çalışmalıdır. Sadece ilaç tedavisi görülse dahi aile üzerine düşen görevi yapmalıdır. Gece altını ıslatma vb. rahatsızlıklar için uygulanan tedaviler;

  • Alarm Tedavisi: Alarm tedavisi uzun süredir uygulanan ve iyileşme oranlarının yüksek olduğu bir tedavi yöntemidir. Geç uyanma sorunu olan çocuklarda bu tedavi son derece faydalıdır. Alarm kurularak çocuğun uyanmasına ve tuvalete gitmesine bu şekilde yardımcı olunur. Alarm kurarken dikkatli olunması gerekir. Çocuklar gelişimleri için normal uykularını tam olarak almalıdırlar. Bu nedenle uyku vaktinden önce uyandırmamaya çalışın. Bu tedavi uyku vaktinden sonra uyanan, yani geç kalkan çocuklar için geçerlidir.
  • İlaç Tedavisi: İlaç tedavisinde genellikle idrar miktarını azaltan, tablet veya sprey türünde ilaçlar verilir. Bu ilaçlar tüketilirken sıvı alımında mutlaka kısıtlamaya gidilmelidir. Aksi takdirde yan etkiler görülebilmektedir. Bilinçsiz bir şekilde komşunuzdan veya tanıdığınızdan kesinlikle ilaç almayın. Bir doktora gidin ve size verdiği ilacı eczanenizden temin edin.

Vakaların bir tedavi görmeksizin %15’i her yıl iyileşmektedir. Bu nedenle içinizi ferah tutmalısınız. Eğer çocuğunuz 5 yaşından küçük ise kesinlikle herhangi bir tedavi uygulamayın, idrar kaçırması normaldir denebilir. Aile çocuğa gece yatmadan önce kafein, çay, tuzlu ve yoğun kalsiyum içeren içecekleri kısıtlar. Çocuk bu şekilde daha erken uykuya dalabilir ve geç uyanma problemi büyük ölçüde ortadan kalkabilir.

Bunun yanı sıra akşamları çocuğun daha az sıvı tüketmesine dikkat edilmelidir. Yatmadan önce mesanesinin boşalması için tuvalete götürülmelidir. Ayrıca gün içerisinde sürekli oturması engellenerek 2 saatte bir düzenli olarak tuvalete çıkarılmalıdır. Çocuğun bu konuda kesinlikle cezalandırılmaması gerekir.

Bu çocuğun daha fazla korkması ve stres altına girmesi demektir. Yani kendinizi kısır döngüye sokmuş olursunuz. Çocuğun gece korkmadan tuvalete gidebilmesi için geceleri ışıkları açık bırakmanızda fayda var. Çocuğu bir bebek gibi kesinlikle bezlememelisiniz. Bu süreci daha rahat atlatabilmek ve çocuğun sorumluluk üstelenebilmesi için çarşafını ve kıyafeti değiştirirken yardımcı olmasını isteyin.

Çocuklarda yatak ıslatma sorunu belli bir yaşa kadar normaldir. Önemli olan vakti geldiğinde doktora gitmektir. İnternetteki yazıları okuyup teşhisi kendinizin koyması, yanlış tedavi uygulanmasına sebep olabilir.

Bilge Kadın

Bilgekadin.com sitesi içeriği tamamen bilgi amaçlı olup Moda, Sağlık, Pratik Bilgiler ve Yemek Tarifleri hakkında güncel hayata dair merak edilen tüm konuları ele alan ve en doğru bilgileri en güncel haliyle okuyucularına ulaştırmayı amaçlayan moda sitesi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu